Home - Tentoonstellingen

Kerst in Willet

25 november 2017 - 7 januari 2018

Een grachtenpand in kerstsferen. Een prachtig versierde kerstboom, sfeervol gedekte tafels en een speciale presentatie van menukaarten uit de 19de en begin 20ste eeuw die voor feestelijke gelegenheden werden ontworpen. Met twee keer een afternoon tea met de conservator en zoetigheden van een van Amsterdams beste patissiers, Cees Holtkamp, die ter plekke uitleg geeft over deze heerlijkheden. Vanaf 25 november weer te beleven in Museum Willet-Holthuysen.

In Museum Willet-Holthuysen is het alsof de tijd heeft stilgestaan. In de eetkamer is het hoofdgerecht zojuist genuttigd en staat op de feestelijke tafel het kristallen dessertservies gereed voor Abraham en Louisa Willet-Holthuysen, de laatste bewoners van dit imposante grachtenpand en hun familie en vrienden. De indrukwekkende balzaal in neo Louis XVI-stijl is versierd met een rijk gedecoreerde kerstboom. Hier staan ook de cadeaus uitgestald voor de kinderen van het personeel van de familie Willet, die – bij hoge uitzondering – de balzaal mochten betreden. Gedempt licht en kerstmuziek maken het beeld compleet.

Presentatie: Feestmenu's rond 1900

Een diner als hulde aan de huisvrouw uit 1883. Een feestelijk souper in 1887. Een middagmaal in 1915 dat wordt aangekondigd met een vrolijk dansend paar. De feestmenu’s rond 1900 uit de collectie van familie Wertheim vormen een blik naar de eettafel van een eeuw geleden. De familie Wertheim, een bankiersgeslacht van Joodse afkomst, bewaarde vele tientallen menukaarten uit de tijd tussen 1875 en 1935. Fraai gedrukt of met de hand geschreven, soms zelfs met de hand beschilderd, illustreren zij de gebruiken van de Amsterdamse elite van toen, maar ook de culturele en artistieke aspiraties van deze familie in het bijzonder.

Blijf op de hoogte

Meld u aan voor de nieuwsbrief van het Amsterdam Museum, zo blijft u ook op de hoogte van de activiteiten in Museum Willet-Holthuysen.