Tuinkamer

Help mee dit charmante vertrek in ere te herstellen

In 2012-2013 werd in de tuinkamer kleurhistorisch onderzoek gedaan naar de verschillende verflagen op muren, kozijnen, lambrisering en plafond. Tijdens dit onderzoek werd onder meer een prachtige plafondschildering ontdekt. De schildering is zeer gedetailleerd en van de hand van de Belgische schilder Auguste Graux. Hij schilderde kleurrijke bloemen, vruchten en andere plantmotieven. Heel toepasselijk voor een kamer met uitzicht op een weelderige tuin. Een gedeelte van de schildering is vrij gelegd, de rest is nog verborgen onder een witte verflaag.

Abraham en Louisa hebben deze kamer maar liefst vier keer laten overschilderen in de periode 1861-1895. De betimmering was blauwgroen afgewerkt en op de sierlijsten waren decoratieve bloemenranken geschilderd. Alle interieuronderdelen waren op elkaar afgestemd. Zo kwam de blauwgroene kleur van de muur terug in de zitmeubels, gordijnkappen en embrasseknoppen. De gordijnen werden gemaakt van bedrukt katoen (cretonne) met een patroon van vogels en bloemen. Deze bevinden zich op dit moment – in zeer versleten, fragiele toestand – in het museumdepot. Dezelfde stof werd bovendien gebruikt voor de bekleding van de banken en stoelen. 

Om de kamer in laatnegentiende-eeuwse stijl terug te brengen, is restauratie noodzakelijk. Het vrij leggen van de plafondschildering is een tijdrovende, maar zeer dankbare klus. Hierbij moet nauwkeurig te werk gegaan worden om te voorkomen dat de schildering beschadigd raakt. De wanden en betimmering geven wij graag hun blauwgroene kleur terug. Onderzocht wordt of de gordijnen gerestaureerd kunnen worden, of dat reconstructie nodig is. Als kers op de taart heeft in de kamer een porseleinen kroonluchter gehangen die wij graag laten restaureren zodat ook deze weer een plekje in de tuinkamer kan krijgen. 

Heeft u interesse om ons te helpen bij het restaureren van dit charmante vertrek? Wij zijn donateurs erg dankbaar voor hun ondersteuning en geven hier graag op een passende manier uiting aan. Graag gaan wij nader met u in gesprek over de mogelijkheden om (een deel van) de restauratie van de tuinkamer te ondersteunen.

Meer informatie? Neem contact op met Lara Schwarz, Fondsenwerving & Sponsoring. 
E: L.Schwarz@amsterdammuseum.nl T: +31 20 5231 721

Blijf op de hoogte

Meld u aan voor de nieuwsbrief van het Amsterdam Museum, zo blijft u ook op de hoogte van de activiteiten in Museum Willet-Holthuysen.