Over het museum

Hartelijk welkom op Herengracht 605. Dit dubbele herenhuis werd tegen het einde van de Amsterdamse Gouden Eeuw, in 1687 gebouwd. Verschillende families hebben hier gewoond. Om in een dergelijk pand te leven aan één van de deftigste grachten van de stad, moest je zeer welgesteld zijn. En dat waren Abraham Willet en zijn rijke echtgenote Sandrina Louisa Geertruyda Holthuysen. Zij woonden hier tussen 1861 en 1895. Hun leven staat centraal in het museum.

Na het overlijden van Louisa op 30 januari 1895 liet zij dit huis, de kostbare inboedel en de omvangrijke kunstcollectie van haar man na aan de gemeente Amsterdam. Een jaar later gingen de deuren van dit pand alweer open en werd de laatste wens van mevrouw ingewilligd: het openstellen van haar geliefde huis als museum dat naar haar en haar echtgenoot zou worden vernoemd. Ruim honderd jaar later is Museum Willet Holthuysen nog steeds te bezichtigen. Het Amsterdam Museum is verantwoordelijk voor het beheer van Museum Willet-Holthuysen.

Het grachtenhuis is het hele jaar door toegankelijk. U kunt een kijkje nemen in de prachtige 18de- en 19de-eeuwse stijlkamers. De indrukwekkende balzaal, de tuinkamer en de eetkamer laten zien hoe rijk het echtpaar Willet-Holthuysen was. De keuken en bijkeuken in het souterrain geven een beeld van de dagelijkse werkzaamheden van het personeel. Aan de achterzijde van het bijzondere dubbele grachtenhuis bevindt zich een formele symmetrische Franse stijltuin. De reconstructie van de tuin dateert uit 1972. Museum Willet-Holthuysen is gelegen aan de Amsterdamse Herengracht. De Amsterdamse grachtengordel behoort officieel tot het Werelderfgoed van UNESCO. Het grachtenhuis maakt bovendien onderdeel uit van de Canon van Nederland.

Museum Willet-Holthuysen staat aan de vooravond van ingrijpende veranderingen. De komende jaren worden gekenmerkt door restauratie en reconstructie van de stijlkamers. Vorderingen en nieuws over deze herinrichting zijn te vinden op de website van Museum Willet-Holthuysen.

Blijf op de hoogte

Meld u aan voor de nieuwsbrief van het Amsterdam Museum, zo blijft u ook op de hoogte van de activiteiten in Museum Willet-Holthuysen.