Louisa Holthuysen

Bewoner en verzamelaar

Louisa Holthuysen (1824-1895) werd in Amsterdam geboren als enig kind van Pieter Gerard Holthuysen en Sandrina Louise Lepeltak. Louisa had een bijzondere band met haar vader, die fortuin had gemaakt als koopman in vensterglas en Engelse steenkool.

De reispassie van vader Holthuysen zorgde ervoor dat het kleine gezin veel reizen door Europa maakte. Tussen 1833 en 1856 maakten zij zeker elk jaar een reis, per rijtuig, trein en schip en altijd in gezelschap van hun personeel en hondjes. 

In 1855 kochten haar vader en moeder het pand Herengracht 605, het huidige Museum Willet-Holthuysen. In 1856 kwam moeder Holthuysen plotseling te overlijden en twee jaar later moest Louisa ook afscheid nemen van haar vader. Louisa erfde het huis met de inboedel en woonde daar tot 1861 met haar huisdierengezelschapsdame Mathilde Kleinmann en het overige personeel in het grachtenhuis. In 1861 trouwde Louisa met Abraham en samen lieten zij het huis opnieuw inrichten naar de laatste Franse mode, waarbij kosten nog moeite werden gespaard.

Louisa hield enorm van beeldende kunst, theater en literatuur. Deze voorliefde kreeg zij mee van haar vader; tijdens hun reizen bezochten ze vele openbare kunstcollecties. In de avonduren ging Louisa geregeld samen met Abraham naar concerten of naar toneel- en operavoorstellingen. Ook leverde zij een bijdrage aan de groeiende kunstcollectie in het huis, vooral door de aankoop van schilderijen van eigentijdse Franse en Nederlandse meesters; genretaferelen, dierstukken en bloemstillevens. Haar duurste aankoop was een pronkstilleven van Blaise-Alexandre Desgoffe, waarvoor zij maar liefst 5.000 gulden neertelde. 

Het dagelijks contact van Louisa met de buitenwereld bestond onder andere uit winkelen met haar gezelschapsdame, wandelen met haar hondjes en het ontvangen van visites. Louisa overleefde Abraham een aantal jaren. Kinderen hadden zij niet. Na haar overlijden in 1895 liet zij het huis, de inboedel en de collectie na aan de stad Amsterdam, op voorwaarde dat in het pand een museum zou worden gevestigd dat de naam van haar en haar man zou dragen.

Blijf op de hoogte

Meld u aan voor de nieuwsbrief van het Amsterdam Museum, zo blijft u ook op de hoogte van de activiteiten in Museum Willet-Holthuysen.