Huisdieren

Pollux, Minetje, Nero, Falla, Riffie, Poel, Cesar, Peter, Niek en Mietje, Simiertje, Lutin en Carlo; Abraham en Louisa Willet-Holthuysen hadden veel huisdieren (honden en katten) en dit is waarschijnlijk nog niet eens de hele lijst met namen.

Als jong meisje was Louisa al gek op honden. Op één van haar portretten is zij dan ook te zien terwijl zij liefkozend een wit hondje aait. Louisa was enig kind en de dieren zullen welkome speelgenootjes voor haar zijn geweest. De dieren moeten een heerlijk comfortabel leven geleid hebben in de salons van het huis aan de Herengracht. 

Zelfs op de Europese reizen die Louisa maakte, eerst samen met haar ouders en later met haar echtgenoot, gingen er hondjes mee in de trein en koets. Soms zelfs vier! Toen de familie Holthuysen in 1849 op reis was in Parijs en één van de dieren stierf, werd hij opgezet door de bekende firma Verreaux. Het beestje moest en zou immers mee terug keren naar Amsterdam.

Toen de ouders van Louisa overleden waren en Abraham het huis aan de Herengracht betrokken had, bood het grachtenhuis nog steeds onderdak aan vele viervoeters. Naast de poezen en kleine hondjes was er Figaro, de Sint-Bernardshond van Abraham. Het echtpaar was gek op hun huisdieren. Toen er in 1884 een hevige brand uitbrak in hun buitenhuis in Frankrijk en daarbij drie hondjes omkwamen, was dat reden om nooit meer naar het huis terug te keren. Het huis zou vanaf dat moment als grafmonument voor hun gestorven viervoeters dienen. 

 

Blijf op de hoogte

Meld u aan voor de nieuwsbrief van het Amsterdam Museum, zo blijft u ook op de hoogte van de activiteiten in Museum Willet-Holthuysen.