Figaro

Van Louisa is bekend dat zij gek op honden en katten was, maar ook Abraham had een lieveling. De Sint-Bernardshond Figaro.

Vermoedelijk woonde deze lobbes niet in hun woonhuis op de Herengracht, maar op het terrein van het buitenhuis van het echtpaar Willet, in het Franse dorpje Le Vésinet. Hier was meer ruimte voor deze grote hond.

Figaro

In de negentiende eeuw was het levensecht portretteren van dieren uitgegroeid tot een gerespecteerd genre in de schilderkunst. Een voorbeeld hiervan is bovenstaand schilderij van Figaro. Op het schilderij ligt de hond in zijn kennel op een verfrommeld exemplaar van de Franse krant Le Figaro. Het schilderij is vervaardigd door de vooraanstaande dierenschilder Wouter Verschuur, die bevriend was met Willet. In 1878 werd het doek op de Wereldtentoonstelling in Parijs getoond, nadat het eerder in de Amsterdamse kunstenaarsvereniging Arti et Amicitiae te zien was geweest.

Het schilderij hangt nu in de herensalon op de bel-etage van het museum. 

Blijf op de hoogte

Meld u aan voor de nieuwsbrief van het Amsterdam Museum, zo blijft u ook op de hoogte van de activiteiten in Museum Willet-Holthuysen.