Dienstmeiden

Abraham en Louisa hadden meerdere dienstmeiden in dienst. Hoeveel weten we niet precies, wel weten we dat één van hen Neeltje heette.

Dienstmeiden

De werkzaamheden van een dienstmeid hadden voor een groot deel betrekking op het wasgoed: stijven, strijken, mangelen en persen. Wassen en bleken werd uitbesteed. Dit gebeurde eens of tweemaal per jaar in de omgeving van Haarlem of ’s-Graveland. De linnenkast moest dus goed gevuld zijn om nooit zonder schoon goed te zitten. Het stijven en strijken gebeurde helemaal bovenin het huis, nog voorbij de slaapkamers van het personeel. In een dergelijke ´waskamer´ was een oven voor het opwarmen van het strijkijzer en een rad om de was mee op te hijsen.

Louisa Holthuysen had naast dienstmeiden ook een eigen kamenierster, die haar hielp met aankleden en kappen maar ook bij andere werkzaamheden. Eén kamenierster kennen we bij naam, namelijk Mina. Daarnaast hadden Abraham en Louisa waarschijnlijk een keukenmeid in dienst. Zij bracht de hele dag in de keuken door om de maaltijden van het echtpaar te verzorgen. Ook was er een loopmeisje, die berichten overbracht aan vrienden en bekenden in de stad.

Blijf op de hoogte

Meld u aan voor de nieuwsbrief van het Amsterdam Museum, zo blijft u ook op de hoogte van de activiteiten in Museum Willet-Holthuysen.