Bibliotheek

Abraham Willet was naast fanatiek kunstverzamelaar een bibliofiel. Door het gehele huis waren boeken te vinden. Netjes in kasten maar ook in gangen en op schouwen. De bibliotheek bevindt zich op de plek die in de tijd van de Willets ook deze functie had.

Studeerkamer

In deze bibliotheek trok Abraham zich terug om een boek te lezen, een brief te schrijven of een pul bier te drinken. De twee imponerende boekenkasten met groene gordijntjes zijn de meest in het oog springende meubelstukken in deze kamer. De groene canapé – ligbank – werd door de heer des huizes gebruikt om uit te rusten.

Rechts in de hoek zijn de contouren van een deur zichtbaar. Die biedt toegang tot een gangetje, welke de bibliotheek met de zitkamer van Louisa aan de voorzijde van het huis verbindt. Zo kon het echtpaar zich naar een andere ruimte verplaatsen zonder personeel tegen te komen. Ook konden Abraham en Louisa in de winter de koude gangen zoveel mogelijk vermijden dankzij dergelijke tussendeuren.

Bureau

De combinatie van de indrukwekkende boekenkasten en het donkere vloerkleed, de indrukwekkende schilderijen en het zachte licht van kandelaren op de schouw, zorgen ervoor dat u het gevoel krijgt alsof de tijd heeft stil gestaan wanneer u de bibliotheek binnenstapt.

Blijf op de hoogte

Meld u aan voor de nieuwsbrief van het Amsterdam Museum, zo blijft u ook op de hoogte van de activiteiten in Museum Willet-Holthuysen.