Buitenhuis

Louisa kocht in 1874 voor ruim 40.000 gulden een villa in Le Vésinet, vlakbij Parijs. Het plaatsje was rond 1870 ontwikkeld als luxe parkstad met vrijstaande villa’s, slingerende lanen en waterpartijen.

Het bakstenen huis, ontworpen door architect Francois-Eugene Bardon, was gloednieuw toen Louisa het kocht en voorzien van de modernste gemakken, zoals waterclosets en badkamers. De Willets verbleven er van juni tot laat in het najaar en het personeel reisde vaak met hen mee.

Het echtpaar moet het er heerlijk gehad hebben; het ruime huis, de frisse buitenlucht en Parijs slechts op een half uur afstand (met de trein). Abraham en zijn Parijse kunstvrienden legden over en weer bezoeken af en Louisa genoot van de tuin, de huisdieren en het modieuze Parijs. Ook bleven zij verzamelen; in het huis was veel kunst te vinden. En wellicht had het echtpaar zelf ook aspiraties, op de inventarislijst staan twee schilderkisten.

In 1884 brandde de villa af door een gordijn dat vlam vatte. Abrahams volledige wapenverzameling en een onbekend aantal schilderijen van oude meesters gingen in vlammen op. Gelukkig vielen er geen mensenlevens te betreuren, wel kwamen drie hondjes om. Reden voor de Willets om nooit meer naar Le Vésinet terug te keren.

Blijf op de hoogte

Meld u aan voor de nieuwsbrief van het Amsterdam Museum, zo blijft u ook op de hoogte van de activiteiten in Museum Willet-Holthuysen.