Kerst in Willet

Vier Kerst met de familie Willet-Holthuysen

Ook dit jaar wordt Museum Willet-Holthuysen omgetoverd in magische kerstsferen. Vanaf 1 december 2019 tot en met 5 januari 2020 is in het historische grachtenpand aan de Herengracht 605 te zien hoe het vermogende echtpaar Willet-Holthuysen in de negentiende eeuw Kerstmis vierde en hoe zij hun imposante woning kerstachtig versierden.

In Museum Willet-Holthuysen is het alsof de tijd heeft stilgestaan. In het pand zijn door het personeel van Abraham en Louisa Willet-Holthuysen, de laatste bewoners van dit grachtenhuis, historische kerstversieringen opgehangen. In de eetkamer is het hoofdgerecht van het kerstdiner zojuist genuttigd en staat op de feestelijk aangeklede tafel het kristallen dessertservies gereed voor familie en vrienden. De grote zaal is versierd met een rijk gedecoreerde kerstboom met daaronder cadeaus voor de kinderen. Gedempt licht en kerstmuziek maken het beeld compleet.

Rondleidingen
Op verschillende data in december worden er in samenwerking met de Vrije Academie rondleidingen door Willet-Holthuysen verzorgd. Schrijf je in voor de feestelijke rondleiding van kunsthistorica Mariska Doesburg of kunsthistoricus Robert-Jan Muller door Museum Willet-Holthuysen aan de Herengracht via deze link.

Koffie en Thee
Bij je bezoek krijg je een gratis kop koffie of thee, te nuttigen in de spelletjeskeuken. Speel een potje schaak onder genot van een warme drank, met je gezelschap óf met andere bezoekers! 

Knutselen
Jong en oud kunnen eigen kerstversiering maken aan de grote knutseltafel! Maak je eigen kersthanger, of je eigen Louise Holthuysen-trekpop voor thuis. 

Zoekplaat
Kijk op een andere manier naar de objecten in museum Willet-Holthuysen met onze Kerst-zoekplaat. Vind de plaatjes in het museum, schrijf op welke kamer het is, en laat je ingevulde zoekplaat zien bij de kassa. Je krijgt dan een bijzondere houten lasergesneden kersthanger, gemaakt in de sociale werkplaats van CRE8 door jongeren met een afstand tot de arbeidsmarkt. 

Programmering 23-29 december

Vanaf 23 december tot en met 29 december is er nóg meer te zien en doen in Museum Willet-Holthuysen. Naast de prachtige decoratie worden er kerstverhalen voorgelezen, zijn er diverse zangensembles te beluisteren, en wordt er koffie en thee geschonken. Ook is er de gelegenheid bordspellen te spelen en het museum te ontdekken op een verrassende manier. 

Les Bonbons de Babette 
Les Bonbons de Babette, de naam waaronder zangeres Babette Verhoef sinds 2003 optreedt met diverse musici, in verschillende bezettingen, spelen chansons in de meest ruime zin van het woord; Frans, maar ook Nederlandstalig, Songs from the American Songbook en voor deze gelegenheid natuurlijk (jazzy) kerstliedjes! Kom naar museum Willet-Holthuysen en laat je verrassen door de muzikale bonbonnetjes van Les Bonbons de Babette in de prachtig - in kerstsferen gedecoreerde- vertrekken van het grachtenpand. 

23, 25, 26, 27 en 28 december. Ieder half uur tussen 14.00 en 16:00 uur. 

Mix & Match
Horen én kijken: door de mix van a capella muziek en elementen van theater valt er niet alleen veel te horen, maar ook te zien. Zangkwartet Mix & Match verzorgt a capella muziek in het Museum WIllet Holthuysen. Lichte en verrassende nummers van pop tot kleinkunst, afgewisseld met prachtige ballads. Rondom de feestdagen mixen zij klassiekers met swingende popmuziek en sfeervolle winterse nummers. Met enkel vier stemmen en een stemvork brengen zij met Mix & Match een muzikaal optreden mét een vleugje theater. 

24 en 29 december. Ieder half uur tussen 14:00 en 16:00 uur. 

Voorlezen in Museum Willet-Holthuysen
De gehele maand kan er gebruik worden gemaakt van de voorleeshoek. Om zelf een verhaal te lezen, voor te lezen of te beluisteren. Gedurende de week tussen 23 en 29 december wordt er iedere dag een nieuw (kerst)verhaal voorgelezen, in korte sessies van ongeveer 30 minuten. Plof neer, ontspan, en geniet van de mooiste verhalen. 

23 tot en met 29 december. Om 14:15 en 15:15 uur. 

Blijf op de hoogte

Meld u aan voor de nieuwsbrief van het Amsterdam Museum, zo blijft u ook op de hoogte van de activiteiten in Museum Willet-Holthuysen.