Over de collectie

Abraham Willet en zijn vrouw Louisa Willet-Holthuysen hadden een passie voor kunst. Mede dankzij het kapitaal van Louisa konden ze een rijke en gevarieerde verzameling aanleggen van Venetiaans glas, zilver en Duits porselein. Abraham bracht daarnaast wapens, zeldzame kunsthistorische boeken, foto’s en prenten samen. Louisa verzamelde meer (eigentijdse) Hollandse en Franse schilderijen. Vooral de collectie kunstnijverheid van Willet geldt als belangrijk en genoot al tijdens zijn leven bekendheid. 

Abraham had een 19de-eeuwse bibliotheek met een accent op kunstgeschiedenis. Deze is voor lange tijd deels in bruikleen gegeven aan het Kunsthistorisch Instituut, onderdeel van de Universiteit van Amsterdam. Op dit moment zijn alle boeken weer ‘thuis’ en bevindt Willets boekencollectie zich verdeeld in Museum Willet-Holthuysen en in het Collectiecentrum van het Amsterdam Museum. In het najaar van 2016 is de studeerkamer in ere hersteld waardoor nog meer boeken in het museum te zien zijn. 

Museum Willet-Holthuysen wordt beheerd door het Amsterdam Museum. Dankzij het legaat van Louisa Willet-Holthuysen (1895) beschikt de stad Amsterdam nu al meer dan honderdtwintig jaar over deze belangrijke 19de-eeuwse privéverzameling, waarvan een groot deel in de originele historische ambiance van het museum wordt gepresenteerd.

Kijk voor meer informatie over de collectie van Museum Willet-Holthuysen en het Amsterdam Museum op www.amsterdammuseum.nl/collectie.

Contact
T +31 (0)20 5231 760
infocollectie@amsterdammuseum.nl

Blijf op de hoogte

Meld u aan voor de nieuwsbrief van het Amsterdam Museum, zo blijft u ook op de hoogte van de activiteiten in Museum Willet-Holthuysen.