Reconstructie slaapkamer en studeerkamer

4 oktober 2016

In 1895 liet Louisa Holthuysen het grachtenhuis aan de Herengracht 605 na aan de stad Amsterdam. Afgelopen jaren zijn er veel werkzaamheden verricht in Museum Willet-Holthuysen om de inrichting van het grachtenhuis in originele staat terug te brengen. In september 2016 vond weer een grote stap plaats in deze reconstructie: het terugbrengen van de slaapkamer en studeerkamer naar hun originele plek. 

slaapkamer

De slaapkamer van het echtpaar Willet-Holthuysen bevond zich voor de reconstructie op de plek waar oorspronkelijk de studeerkamer van Abraham Willet was. De slaapkamer is tijdens de reconstructie verplaatst naar de grotere ruimte aan de overzijde van de gang. Het originele slaapkamermeubilair van het echtpaar Willet-Holthuysen is helaas niet bewaard gebleven, maar de huidige inrichting is wel typisch voor de tweede helft van de 19e eeuw. Een prachtig hemelbed vormt het middelpunt van de kamer. De nachtkastjes en kaptafel maken het ensemble compleet. 

Door de terugplaatsing van de slaapkamer naar de grotere ruimte aan de overzijde van de gang, is er ruimte ontstaan om de originele studeerkamer te reconstrueren. Abraham Willet was bibliofiel, zo stonden er door het hele huis boeken. De studeerkamer was dan ook de ruimte waar Abraham zich terugtrok om te lezen. In de studeerkamer stonden onder andere twee grote boekenkasten met groene gordijntjes voor de deuren. Deze zijn teruggezet op hun oorspronkelijke plek zijn. De indrukwekkende boekenkasten in combinatie met zware, donkere gordijnen en zacht licht van kandelabers op de schouw geeft u het gevoel alsof de tijd heeft stil gestaan wanneer u deze ruimte binnenstapt.

Blijf op de hoogte

Meld u aan voor de nieuwsbrief van het Amsterdam Museum, zo blijft u ook op de hoogte van de activiteiten in Museum Willet-Holthuysen.