Fragmenten voor studenten

14 februari 2017

Onlangs kwamen negen UvA-studenten van de restauratiespecialisaties Historische Binnenruimten en Textiel ervaring opdoen in Museum Willet-Holthuysen.

Na een rondleiding door het huis ging een deel onder leiding van textielrestaurator en docente Lisca Wurfbain aan de slag met de schoonmaak van de tapisserie en meubelbekleding van de grote zaal. De anderen vertrokken naar de zolder, die voor deze gelegenheid was omgetoverd tot werkruimte. Hier werden onder leiding van behangspecialist Richard Harmanni en ondergetekende de behangfragmenten uit de collectie van het museum geïnventariseerd, beschreven en opgemeten.

fragmentenstudenten1
Vele handen
fragmentenstudenten2
Richard Harmanni geeft tekst en uitleg.

Soms ging het daarbij om overzichtelijk schone rolletjes. Lastiger waren de gevallen waar restanten behang in meerdere lagen over elkaar geplakt waren. Dan is het zaak om zorgvuldig de laagjes af te pellen en te determineren.

Waarom je tegenwoordig niet zonder een i-phone kunt.

Een tikje verwarrend was de ontdekking dat tussen de historische behangsel restanten uit Willet ook modernere fragmenten terecht waren gekomen die afweken qua druktechniek en in relatief goede staat waren. Al snel werd geopperd dat het hier mogelijk om tentoonstellingsbehang ging. Thuisgekomen was één blik in de catalogus van  ‘In Holland staat een huis’ genoeg. In deze tentoonstelling, gehouden in het Stedelijk Museum in 1941, werden diverse negentiende-eeuwse stijlkamerinterieurs getoond met de bijbehorende stoffering en - naar nu blijkt - gereconstrueerde behangsels.

fragmentenstudenten4
Imitatie goudleer behang van Rath & Doodeheefver.
fragmentenstudenten5
Makart- kamer, omstreeks 1890, SMA 1941
fragmentenstudenten6
Behangfragment
fragmentenstudenten
‘Slaapkamer omstreeks 1870’, SMA 1941.

Mijn persoonlijke favoriet was het donkergroene reliëfbehang dat oorspronkelijk afkomstig is uit de bibliotheek van Abraham Willet. Toen alle stukken waren uitgerold bleek het nog vrij compleet te zijn. Fraai om te zien was hoe goed de kleur nog bewaard was gebleven achter een ovale lijst en ook hoe men achter een boekenkast heel zuinig met allerlei reststukken had gewerkt. Hopelijk valt het geheel nog te restaureren en wellicht kunnen we dan weer terugplaatsen.

fragmentenstudenten
Het behang van de gangwand – helaas in tweeën gesneden.
fragmentenstudenten
Detail van behang achter ovale lijst.

Tot slot; op zolder liggen nog veel meer veelbelovende fragmenten, er zijn nog kramerijen, lambriseringen, lijstwerk, ornamenten, archeologische resten en stucrestanten die nodig gesorteerd, beschreven en genummerd moeten worden. Ambitieuze studenten die nog museaal  willen puzzelen zijn welkom!

Blijf op de hoogte

Meld u aan voor de nieuwsbrief van het Amsterdam Museum, zo blijft u ook op de hoogte van de activiteiten in Museum Willet-Holthuysen.