De tuin van Museum Willet-Holthuysen

15 juni 2018

Wie met lijn 9 door de Amstelstraat rijdt en een blik naar buiten werpt, ziet halverwege die nogal saaie straat een onverwachte groene oase. Achter een hoog hek ligt een stijlvolle tuin met strak gestileerde patronen van rode steenslag in wit grind afgezet door kaarsrechte groene hagen en zorgvuldig gesnoeide lijlinden. Niet iedereen zal zich direct realiseren dat het hier om de achtertuin van museum Willet-Holthuysen gaat dat gevestigd is aan de Herengracht 605.

Deze tuin werd aangelegd in 1972-‘73 naar een ontwerp van Egbert Mos, hoofdtuinarchitect van de afdeling Beplantingen van de Dienst Publieke Werken en conservator van Erpers Royaards. Zij lieten zich inspireren door de vroeg 18de-eeuwse tuinontwerpen van de Franse architect Daniël Marot. De uitvoering werd bekostigd met steun van de naastgelegen Amro bank, als dank voor het gebruik van het terrein tijdens nieuwbouwwerkzaamheden. Enkele oude  beeldhouwwerken zoals de piëdestal met zonnewijzer, de twee borstbeelden (termen) en het Mercuriusbeeld werden opgenomen in het nieuwe ontwerp. Ook zijn toen nog twee in 1965 aangekochte 18de-eeuwse zandstenen beelden toegevoegd ter weerszijden van de zonnewijzer.

Lees hier verder over deze neobarok tuin.

tuin

Blijf op de hoogte

Meld u aan voor de nieuwsbrief van het Amsterdam Museum, zo blijft u ook op de hoogte van de activiteiten in Museum Willet-Holthuysen.