De koepelkamer gesloten wegens schade aan de vloer

30 januari 2018

Bij de drempel van de koepelkamer was de laatste tijd enige beweging in de vloer ontstaan. Het parket van de kamer was los geraakt en ook een paar marmertegels uit de gang ervoor lagen te wippen.

Bij nadere inspectie bleken twee dragende balken op de overgang tussen de gang en de kamer en een zwaar vloerdeel uit de gang flink aangetast door bruinrot. Ook de uiteinden van plafonddelen van de erkerkamer (onder de koepelkamer) bleken rot. Bruinrot is een schimmel die gedijt bij vochtige omstandigheden, geringe ventilatie en kamertemperatuur. Ze komt vaak in houtconstructies van oude gebouwen voor en kan het hout in brokkelig poeder veranderen. Hoog tijd voor maatregelen dus. We hebben ter plekke de vloer verder opengemaakt. De rotte delen zijn weggehakt en nieuw hout is pasgemaakt. Waarschijnlijk zal ook het plafond van het souterrain open moeten om van onderen te kijken hoe ver de aantasting van het houtwerk gaat. We gaan dan waarschijnlijk een schimmelwerend middel injecteren en vervolgens de reparaties van het nieuwe hout verlijmen.
De koepelkamer is in verband met de komende werkzaamheden leeggehaald en zal gedurende de werkzaamheden gesloten zijn voor de bezoekers. We houden u op de hoogte van de vorderingen.

Op bovenstaande foto's zijn enkele marmertegels gelicht en zijn de rotte plekken in de twee strijkbalken zichtbaar.

Onderstaand ziet u op afbeelding 4 een schematische tekening van de muren van het souterrain.
Afbeelding 5 toont de schematische tekening van de balklaag in het souterrain (rood = aangetaste plek, groen = eerdere reparatie).
En afbeelding 6 is de schematische tekening van de zolderingplanken in het souterrain.

Blijf op de hoogte

Meld u aan voor de nieuwsbrief van het Amsterdam Museum, zo blijft u ook op de hoogte van de activiteiten in Museum Willet-Holthuysen.