De gangvloer weer dicht

4 april 2018

Afgelopen week konden we eindelijk de gangvloer voor de koepelkamer weer dicht leggen. De vijf rijen marmer tegels die tijdelijk verwijderd waren om het houtwerk eronder te kunnen behandelen zijn weer netjes teruggeplaatst. Enkele tegels die beschadigd waren zijn bij deze gelegenheid schoon gestoomd en verlijmd.

Afb. 1 Bij eerdere reparaties was soms modern cement gebruikt

Het schelpenpakket is waar nodig aangevuld met nieuwe schelpen. Daarop is een laag grove schelpkalkmortel aangebracht waarop de tegels konden worden gelegd. De meeste tegels waren nogal onregelmatig aan de onderzijde zodat er steeds een passend mortelbed moest worden gemaakt. Door de mortel in eerste instantie vrij rul aan te maken, bleef ze niet kleven wanneer de tegel niet direct perfect lag en weer even weggepakt moest worden. Pas als de tegel goed stabiel lag en het niveau vrijwel klopte kwam er een dun vloeiende kalkspecie tussen mortel en tegel. Met enig aankloppen was de plaatsing dan definitief.

Afb. 2 Gerrit van der Meulen legt een tegel

Voor het terugplaatsen van de eveneens losgehaalde neuten en plinten werd de kalkmortel met enig zand gemengd en wat vochtiger aangemaakt.
De verwachting is dat we nu nog een weekje bezig zijn met het gereedmaken van het parket van de koepelkamer, waarover later wellicht meer.

Gangvloer weer dicht

Leverancier van de schelpkalk: www.schelpkalkmortels.nl

Blijf op de hoogte

Meld u aan voor de nieuwsbrief van het Amsterdam Museum, zo blijft u ook op de hoogte van de activiteiten in Museum Willet-Holthuysen.