Home - Activiteiten

Ontmoet de Willets

In Museum Willet-Holthuysen maakt u kennis met Abraham Willet (1825-1888) en Louisa Willet-Holthuysen (1824-1895). Ze waren de laatste bewoners van dit prachtige grachtenpand aan de Herengracht en behoorden tot de groep welgestelde Amsterdammers. 

Abraham Willet was een levensgenieter. Uitgaan was voor hem een vanzelfsprekende zaak. Daarnaast had mijnheer een passie voor kunst. Mede dankzij het kapitaal van zijn vrouw kon hij een rijke en gevarieerde verzameling aanleggen. Zo bestond zijn verzameling uit Venetiaans glas, zilver en Duits porselein. Daarnaast verzamelde hij wapens, zeldzame kunsthistorische boeken, foto’s, prenten en eigentijdse Hollandse en Franse schilderijen. De verzameling van Abraham Willet is nu een van de vroegst bewaarde privéverzamelingen in Nederland.

Over Louisa Willet-Holthuysen is minder bekend. Wel is zeker te stellen dat ook zij geïnteresseerd was in kunst. Het contact van Louisa met de buitenwereld bestond uit winkelen met bijvoorbeeld haar gezelschapsdame Mathilde en wandelen met de hondjes. Een getrouwde dame in het openbaar zonder begeleider was in die tijd namelijk ondenkbaar. 's Avonds vergezelde zij haar man vaak naar concerten.

Gedurende de zomermaanden maakten Abraham en Louisa regelmatig lange reizen door Europa of verbleven ze in hun Franse buitenhuis vlakbij Parijs. Het echtpaar bleef kinderloos en Louisa overleefde haar man een aantal jaren. Na haar overlijden in 1895 liet zij haar huis, de inboedel en de collectie na aan de stad Amsterdam. Tot het nalatenschap behoorde ook Abrahams omvangrijke kunstverzameling. De enige voorwaarde die Louisa had gesteld, was dat in het prachtige huis een museum zou worden gevestigd. Nu, 120 jaar later, is het huis nog steeds open voor publiek.

Blijf op de hoogte

Meld u aan voor de nieuwsbrief van het Amsterdam Museum, zo blijft u ook op de hoogte van de activiteiten in Museum Willet-Holthuysen.