Historische Kerstsfeer

Datum
1 december 2018 tot en met 9 januari 2019

Ook dit jaar wordt Museum Willet-Holthuysen omgetoverd in kerstsferen van weleer. Tot en met 9 januari 2019 is in dit historische grachtenpand te zien hoe het vermogende echtpaar Willet-Holthuysen in de negentiende eeuw Kerstmis vierde en hoe zij hun imposante woning kerstachtig versierden

In Museum Willet-Holthuysen is het alsof de tijd heeft stilgestaan. In het pand zijn door het personeel van Abraham en Louisa Willet-Holthuysen, de laatste bewoners van dit grachtenhuis, historische kerstversieringen opgehangen. In de eetkamer is het hoofdgerecht van het kerstdiner zojuist genuttigd en staat op de feestelijk aangeklede tafel het kristallen dessertservies gereed voor familie en vrienden. De grote zaal is versierd met een rijk gedecoreerde kerstboom met daaronder cadeaus voor de kinderen. Gedempt licht en kerstmuziek maken het beeld compleet.

kerst in willet
gedekte tafel

Op de thee
Kerst betekende ook in de negentiende eeuw gezelligheid en samenzijn met vrienden en familie. Het echtpaar Willet-Holthuysen kreeg rond de kersttijd veel bezoek. Vaak werd er thee geserveerd en gedronken. Uiteraard uit de meest chique serviezen. In de kleine salon is gedurende de kerstperiode een compleet achttiende-eeuws Duits theeservies, uit de eigen collectie van het echtpaar Willet, uitgestald.

Afternoon teas met Cees Holtkamp
Op 9 en 16 december kunt u zelf ervaren hoe theedrinken in de negentiende eeuw ging. Meesterpatissier Cees Holtkamp maakt voor de speciale afternoon teas die in Museum Willet-Holthuysen plaatsvinden, lekkernijen die in de negentiende eeuw bij de thee werden genuttigd. In historische kookboeken zocht hij recepten van zoetigheden van weleer. Hij serveert op de afternoon teas onder andere Amsterdamse boterkoek, Moskovische Tulband, Franse Quadrille, spoorbanket en boterkransjes. Holtkamp zal uitgebreid over de recepten en de zoetigheden vertellen en aan tafel vragen beantwoorden.

Helaas zijn belde afternoon teas vol en is het niet meer mogelijk om voor deze activiteit te reserveren.

afternoon tea

Blijf op de hoogte

Meld u aan voor de nieuwsbrief van het Amsterdam Museum, zo blijft u ook op de hoogte van de activiteiten in Museum Willet-Holthuysen.