Home - Activiteiten

Amsterdamse munten en penningen

Kleine schatten in goud, zilver en brons: dat zijn de munten en penningen in de collectie van het Amsterdam Museum. Ze worden meestal in afgesloten kasten in het museumdepot bewaard. Ter gelegenheid van het 125-jarig jubileum van het Koninklijk Nederlands Genootschap voor Munt- en Penningkunde is een deel van deze schatten uit de kasten gehaald om ze van 21 juli tot 12 november 2017 in Museum Willet‐Holthuysen te tonen.

Detail van penning ter gelegenheid van de inwijding van het nieuwe stadhuis, Jurriaan Pool, 1655 (collectie G.A. Heineken)

De numismatische collectie van de stad Amsterdam is samengesteld uit enkele belangrijke particuliere verzamelingen: de Amsterdamse penningencollectie van Gerard Heineken, de collectie ‘Nederlandsche munten’ van August Lopez Suasso – beide geschonken in de 19de eeuw - en de numismatische verzameling van Willem Dreesmann, in 1970 verworven. De beheerders van de stedelijke collectie verzamelden zelf ook actief om zo tot een complete verzameling ´penningen betreffende Amsterdam´ te komen. 

Lezingen
In het kader van de tentoonstelling worden er een aantal lezingen georganiseerd. Houd de website in de gaten voor meer informatie en het volledige programma.

Vrijdag 22 september
14.00 – 15.00: Judith van Gent, Inleiding op de numismatische collectie van Amsterdam Museum
15.00 – 16.00: Bert van Beek, Inleiding op de Canon van ons Geld

Gouden dukaat op dubbel gewicht, 1673, Amsterdam (collectie A.P. Lopez Suasso)

Blijf op de hoogte

Meld u aan voor de nieuwsbrief van het Amsterdam Museum, zo blijft u ook op de hoogte van de activiteiten in Museum Willet-Holthuysen.