Koetsier

Het koetshuis, dat achter in de tuin grenzend aan de Amstelstraat stond, was erg groot. Het moest tenslotte ruimte bieden aan de stallen voor de paarden, de koets én aan de koetsier en zijn gezin, die bovenin het koetshuis woonden.

Tuin Willet

Wanneer meneer of mevrouw een rijtuig nodig had, werd door de knecht een bel geluid op het plaatsje bij de keuken. De koetsier maakte dan direct de koets rijklaar en reed met een piekfijn ingespannen rijtuig naar de voordeur van Herengracht 605 om de bewoners op te halen en naar hun bestemming te brengen.

Het koetshuis liep vanaf de 'knik' naar rechts (op de foto goed te zien) tot achterin de tuin, grenzend aan de Amstelstraat. In 1929, toen het huis inmiddels al enige tijd Museum Willet-Holthuysen was, brandde het koetshuis af en werd besloten het niet te herbouwen. Dat verklaart de uitzonderlijk grote tuin van Museum Willet-Holthuysen. Vele jaren later (in 1973) werd pas de huidige 18de-eeuwse tuin ingericht. 

Blijf op de hoogte

Meld u aan voor de nieuwsbrief van het Amsterdam Museum, zo blijft u ook op de hoogte van de activiteiten in Museum Willet-Holthuysen.