Kerstkransjes maken met Cees Holtkamp

Tijdens 'Kerst in Willet' is het museum omgetoverd tot een kerstpaleis. Hier kunt u ervaren hoe het vermogende echtpaar Abraham en Louisa Willet-Holthuysen Kerstmis vierde. Speciaal voor 'Kerst in Willet' maakte Cees Holtkamp, van Patisserie Holtkamp, lekkernijen die te zien zijn in de balzaal. Ook de kerstkransjes in de boom zijn door hem gemaakt. Zijn recept deelt hij met u in onderstaande video en kunt u onder de video rustig nalezen.

Recept voor 30 schuimkransjes

Ingrediënten:

  • 3 eiwitten
  • snufje zout
  • 150 gram fijne kristalsuiker
  • 100 gram poedersuiker

Benodigdheden:

  • Spatel
  • Mixer
  • Vetvrije schaal
  • Bakplaat
  • Bakpapier
  • Oven
  • Zeef
  • Spuitzak met gekarteld spuitmond

Warm de hetelucht oven voor op 110 graden. Indien u geen hetelucht oven heeft, dient de temperatuur op 120 graden te staan.

Doe de eiwitten in de vetvrije schaal en klop ze op met de mixer op de hoogste stand. Als de eiwitten volume hebben, voeg dan een schepje fijne suiker toe. Blijf het geheel opkloppen. Herhaal dit totdat de helft van de fijne suiker aan de eiwitten is toegevoegd en opgenomen.
Als de helft van de suiker is toegevoegd dan mag de mixer een standje lager worden gezet. De rest van de suiker mag nu worden toegevoegd. Het is belangrijk om het mengsel goed te blijven mixen totdat de kristallen van de suiker zijn opgelost. Wanner het één glad geheel is, is het tijd om de poedersuiker erbij te doen. Houd een zeef boven het eiwit en suiker mengsel en voeg de poedersuiker toe. Op deze manier wordt voorkomen dat er klonten inkomen. Spatel de poedersuiker door het eiwit. Wanneer het mengsel een geheel is geworden, is het klaar om te worden opgespoten.

Leg het bakpapier op de bakplaat. Vul de spuitzak met het eiwit en suikermengsel.
Maak een mooi rondje van een diameter van circa 3 a 4 centimeter. Eventueel kan deze handeling worden herhaald zodat een extra hoog en lekker schuimkransje ontstaat!

De schuimkransjes zijn klaar om de oven in te gaan. Na ruim 30 minuten op 110 graden zijn ze klaar. Smakelijk!

Kerst in eetkamer Willet

Blijf op de hoogte

Meld u aan voor de nieuwsbrief van het Amsterdam Museum, zo blijft u ook op de hoogte van de activiteiten in Museum Willet-Holthuysen.